Veganism är ett etiskt ställningstagande och inte en kosthållning eller diet. Grunden till all veganism sitter i din skalle och inte i din mage. Oavsett varför du blivit vegan så har du gjort ett aktivt etiskt val och väljer sen att bygga upp din vardag för att få det hela att fungera så bra som möjligt utan att tumma på din etiska övertygelse. Du blir alltså inte vegan genom att ändra vad du äter. Du blir vegan för att du tycker det är fel och omoraliskt att äta kött. Själv är jag vegan av djurrättsliga skäl. Självklart kommer ditt ställningstagande att påverka din vardag och din livsstil. Kosthållningen är sen ett resultat av din etiska övertygelse.

Veganism är ett moraliskt ställningstagande

Veganism - Låt djuren leva

Det blir därför rent av skrattretande när vi pratar om köttfria måndagar eller att bli vegan med små steg. Eftersom veganism är ett djupt förankrat aktivt etiskt och moraliskt ställningstagande så är man antingen vegan eller så är man det inte. Tänk dig slavhandeln i USA på 1800-talet. Det fanns dom som var för slaveri och de som var emot. De som var emot var i minoritet. Kan du föreställa dig någon som säger… hej folket… skulle vi inte kunna prova slavfria måndagar och se om det fungerar. Det är lika dumt som det låter. På samma sätt är jag emot köttfria måndagar och annat larv.

Att vara lakto-ovo vegetarian kan jag tycka är lite av ett hyckleri. Jag är övertygad om att de flesta lakto-ovo vegetarianer blev det av samma anledning som jag blev vegan. Djuren ska inte behöva lida eller mista sina liv för vår skull. Men genom att fortsätta äta ägg och dricka mjölk fortsätter man bidra till djurens lidande och köttindustrin. Tänk om. Gör rätt.

Frågan är jätte enkel. Är du för att djur lider, hålls i fångenskap, utnyttjas och sen avrättas för att bli föda, eller är du emot det? Frågan är precis så enkel. Är du emot, så är veganism något för dig och bör också ställa om din kost så att den följer dina moraliska principer. Du har självfallet rätt till din egen inställning. Vi lever i en demokrati och du har rätt att tycka och tänka precis som du vill, men jag anser att du bör ta och fundera över om det du väljer är ett etiskt riktigt beslut som du kan leva med.

Inte svårt att bli vegan

Det är inte svårt att bli vegan. Jag åt kött i 40 års tid och jag älskar smaken av grillat kött och ost. Ändå ställde jag om på en dag till att bli vegan. För när jag väl insåg att djuren har rätt att leva och att det inte är rätt att vi människor utnyttjar dom så var veganism det enda alternativet för min del. Jag ångrar inte mitt beslut för en enda sekund. Det är verkligen hur enkelt som helst. Visst det krävs lite av dig att du måste förmodligen ändra lite på din livsstil. Det är inte på något sätt något negativt. I början kan det också vara knepigt att veta vad du kan äta och inte men det löser sig ganska så fort. Sen jag blev vegan har jag fått tillbaka glädjen i livet. Jag mår mycket bättre och allt känns mycket enklare. Maten jag äter nu är så otroligt god och jag äter varje måltid med gott samvete. Kan jag så kan du. Välj veganism i dag du också.

Läs mer om hur det är att vara vegan.

Mer om varför du bör välja veganism.

Ta del av vårt nyhetsbrev

Få information om uppdateringar, recept, tips på produkter och annat smått och gått rakt ner i din mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This