En del kanske undrar vad man har på mackan när man är vegan. De flesta förknippar nog mejeri- och köttprodukter som pålägg, men det finns en hel värld där ute med alternativ där egentligen endast fantasin sätter gränserna. Här kommer en lista på en del man kan ha på sin smörgås, dvs några av mina favoriter. Kombinera som du vill. Det finns själv klart massor av andra alternativ.

Livet behöver inte vara ost och smör macka. Eller smör och leverpastej. Kolla själv.

SMÖR
Carlshamns mjölkfria – För dig som vill ha ett mer tradionellt smör på smörgåsen så är Carlshamns mjölkfria ett alternativ likaså är ICAs mjölkfria margarin möjligt. Ekologisk vegan bredbar från Naturli är ett gott alternativ. Ibland kan det behövas lite mer salt om man gillar saltare smörgåsmargarin. Jordnötssmör riktigt gott att ha tillsammans med en marmelad, eller varför inte prova HasselnötssmörCashewnötsmör. Går enkelt att göra själv genom att mixa nötterna själv så det blir till smör.

OST
Det finns mängder av olika veganostar på marknaden. Violife har goda ostar i olika smaker så väl hårda, smältbara och mjukostar. Det finns självklart massor av andra märken, smaker och konsistenser. Så du behöver inte vara utan ost även om du valt att leva som vegan. Du brukar hitta den veganska osten i kyldisken vid vegetariska produkter i affären. Finns i de flesta affärer nu för tiden.

Substitut
För dig som gillar korvmackor finns t ex Astrid och apornas – OH! Fin korv (som räcker extra länge). Fördrar du bacon så varför inte Bejkon istället. Tönf*skpastej finns också och ska föreställa tonfisk. Det finns fler alternativ än så här men jag ser helst att man äter annat än substitut. Men ibland kan det ju hända att man blir riktigt sugen.

RÖROR / SPREADS / PATÉER
Hummus (en klassiker som passar utmärkt även på en macka), Urtekrams Sandwich Spreads finns i många smaker som t ex Curry, Rödbeta/pepparrot mf l. Eller varför inte göra en egen spread själv. Det är enkelt.  Ajvar Relish – Paprikaröra. En av mina favoriter. Finns som mild eller hot. Tartex en klassiker. Finns i många olika smaker. En av mina favoriter är en mexikansk variant.

MARMELAD & SYLT
Björnbärsmarmelad, Aprikosmarmelad, Lemon Curd, Jordgubbsmarmelad, Hallonmarmelad, blåbärssylt, äppelmos etc. Ja det finns ju hur många varianter som helst.

GRÖNSAKER, GRODDAR, SALLAD & ÖRTER
Paprika – Strimla och lägg på mackan. Tomat – Skiva tomaterna och ha på brödet. Annat man kan använda sig av är, Alfalfagroddar, Böngroddar, Solrosskott, Avokado – Skär i skivor eller mosa och bred på mackan. Soltorkade tomater, gurka, saltgurka, rivna morötter, babyspenat, ruccola, potatismos, rädisor, persilja, basilika, oregano, timjan m fl.

FRUKT
Banan, skär tunna äppelskivor, skär tunna skivor av päron, vindruvor etc. Du kan ju lägga nästan vilken frukt som helst på ditt bröd.

Ja som ni ser så behöver inte en vegan äta bara bröd för att han eller hon inte äter animaliska produkter. Jag skulle nog säga att vi är mer öppna för att hitta nya kombinationer och smaker. Listan med saker du kan ha på mackan kan göras oändrligt lång. Prova själv får du se. Det är betydligt godare att blanda och kombinera med förslagen ovan än att lägga på djurdelar på sitt bröd.

frukost-2445

 

Ta del av vårt nyhetsbrev

Få information om uppdateringar, recept, tips på produkter och annat smått och gått rakt ner i din mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This