Prata inte om kött med mig såvida du inte vill diskutera hur vi kan minska och helt avveckla köttproduktionen. Att du ska ursäkta och förklara hur mycket du tycker om kött för mig är totalt respektlöst. Be mig inte att jag ska respektera ditt val att äta kött. Försök inte ens påstå att du behöver kött eller att det är så himla gott. Jag förstår att du gör det i ett patetiskt försök att rättfärdiga din kost och att döva ditt samvete, men för mig är djur inte mat. De är levande individer som vi inte har någon som helst rätt att utnyttja. Du har förmodligen inte ägnat en tanke åt det.  I get it. Jag har själv varit där. Hur du än väljer att vända och vrida på det så är det direkt kränkande och kan jämställas med att du skulle be alla feminister att respektera en patriarkalisk värld , eller om du skulle be våldtäktsoffer att respektera våldtäktsmän. Det skulle också kunna liknas med att be alla människor oavsett hudfärg att respektera rasism och främlingsfientlighet eller be homosexuella att respektera homofober. Det är löjligt, sårande och kränkande. Det går emot allt en tror på. Du menar säkert inget illa med dina kommentarer och saknar förmodligen baktanke, men likväl så är det som att du stampar på mitt val och alla de liv som din livstil bär på sitt samvete.

Jag har gjort ett val

Jag har ett gjort ett val i mitt liv grundat på etik, moral och empati. Jag har valt att se bortom mitt eget ego och se de som lider istället. Jag väljer veganism alla dagar året runt och kommer göra så resten av mitt liv. Jag väljer att bortse från mitt eget ego och mina personliga smaklökar. Det finns inget som rättfärdigar att vi lever ett karnivoriskt liv på bekostnad av andra. Alla liv är så mycket mer värda än att du ska få några minuters njutning av en viss smak. Tänk efter. Du har förmodligen inte ens gjort ett aktivt val utan fortsätter att trava på efter hur du är uppfostrad och följer strömmen. Har du ens tagit dig tid på allvar och reflekterat över hur dina val i livet påverkar andra?

Ständigt denna reklam

Som vegan bombas jag konstant med animaliska reklambudskap i tv och media. Annonser och reklaminslag över mjölk, ost, kött. De flesta kockarna på tv lagar kötträtter, i morgonprogrammen lagas det kötträtter. Överallt pumpas budskapet ut att ät mer kött, drick mer mjölk, ät mer ost. Jag är less. Jag orkar inte ens titta på tv längre. I brevlådan hamnar det varje vecka reklam från alla stora matvarukedjor med stora köttbitar på framsidan. Fyllda med erbjudanden som om det vore något positivt som de erbjuder. Så du kan säkert förstå hur jobbigt det är ändå utan att du behöver prata om hur mycket du tycker om kött som om det vore något positivt. När man behöver äta ute är det en jakt på att hitta ett ställe som har något att erbjuda. För i de flestas värld är inte vegetariskt något vegetariskt utan det ska prompt i en massa animaliska produkter såsom t ex ost och mjölk. När man tvingas till affären och försöker undvika kött/mjölk avdelningen och står i kassan och ser alla som tanklöst fyller vagnen med likdelar. Det är jobbigt nog som det är utan att du behöver förklara hur mycket du älskar att äta djur som haft en vilja att leva och att drömma.

Nästa gång du möter en djurvän

Nästa gång du möter en vegan och tillika en äkta djurvän så vore jag enormt tacksam om du bemöter denne med respekt. Du behöver inte hålla med hen. Det är inte det jag säger. Men du kan visa respekt på samma sätt som jag inte trycker ner min livsstil i halsen på dig. Jag förstår att det är en process för dig och att det kan kännas overkligt och konstigt att man kan välja en livsstil som inte skadar djuren på samma sätt, men försök förstå. Prata därför inte om hur gott det är med kött för jag ser inte kött som något gott eller positivt. Jag ser djurens lidande. Tänk efter. Snälla. Tänk innan du öppnar munnen.

Ta del av vårt nyhetsbrev

Få information om uppdateringar, recept, tips på produkter och annat smått och gått rakt ner i din mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This