En matig och trevlig rätt. Den mättar bra och smakar gott. Vill du ha en mer spicy gratäng kryddar du lite extra. Passar bra som en egen rätt med lite sallad eller som tillbehör till någon annan rätt.

 

Rotsaksgratäng med linsfyllning

12 mellanstora potatisar (gärna en mjölig sort och så klart helst ekologisk)
1 stor palsternacka eller 2 små.
1 morot
olivolja

Skala och skiva potatisarna tunt. Gör likadant med palsternackan och moroten. Häll lite olja i botten på en ugnsfastform. Lägg sedan i ett lager med potatis sen linsfyllningen som är beskriven nedan. Ett lager med palsternacka och så lite mer fyllning. Gör så tills du fått i alla rotsakerna blandade med lager av fylllning.

Grädda i ugnen på 215 graders värme i 45-60 minuter.

Servera gärna med en god sallad. På bilden längst ner har jag valt att blanda fyra sorters sallad med soltorkade tomater och kronärtskockor.

 

Linsfyllningen

1 röd lök
3 klyftor vitlök
1,5 dl röda linser
1 burk passerade tomater
10 körsbärstomater
några droppar Liquid smoke
salt
vitpeppar
malen chilipeppar
olivolja

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i en stekpanna med lite olivolja. När löken börjar kännas klar och få färg. Slå i linserna och låt fräsa med en stund. Krydda. Häll på Liquid Smoke och passerade tomaterna. Lägg i körsbärstomaterna. Låt puttra i pannan i 10-15 minuter på svag värme. Smaka av. Om det behövs mer krydda så kryddar du på lite mer. Använd sedan såsen att varva med i rotsaksgratängen.

Rotsaksgratäng med linssås

Ta del av vårt nyhetsbrev

Få information om uppdateringar, recept, tips på produkter och annat smått och gått rakt ner i din mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This