Blev förvånad hur gott detta var. Smaken av rökt lax har jag saknat sen jag blev vegan, men detta var riktigt likt hur jag minns den rökta laxsmaken. Det är en god rökig smak. Servera gärna med lite potatis eller gör en god macka med morotslax och annat mumsigt. Detta kan även fungera på julbordet eller till midsommar om man vill efterlikna traditionell högtidsmat (ifall någon skulle vilja det).

Glömde ta en bild så fick lov att ta en morotsbild så länge tills jag lagar detta igen.

Ingredienser

6 morötter
Ca 1kg grovt havssalt
2tsk rökarom (liquid smoke)
1tsk vitvinsvinäger
1msk rapsolja

Tillagning

Sätt på ugnen på 190 grader. Tvätta därefter morötterna men skala dom inte. Ta fram en ugnsfast form. Täck botten med det grova saltet. Lägg ner morötterna. Häll på salt så att morötterna är helt och hållet täckta.

Still sen in i ugnen och låt dom dra i 1,5-2 timmar på 190 grader.

Låt svalna. Skala försiktig moroten och skär i tunna skivor.

Blanda till marinaden (liquid smoke, vitvinsvinäger, rapsolja. Lägg i morötterna i marinaden och låt stå i kylen i 1-2dygn i en lufttät matlåda.

Ta del av vårt nyhetsbrev

Få information om uppdateringar, recept, tips på produkter och annat smått och gått rakt ner i din mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This