Moroten (Daucus carota sativus*) är en underart till vildmoroten. Den morot som vi äter växer inte i naturen utan är framodlad. Förmodligen började moroten användas i Afghanistan. *) Sativus betyder just att den är planterad eller sådd och är den maskulinaböjningsformen av ordet.
Moroten är en mycket populär rotfrukt och finns i mängder av olika färger. Mest vanlig är orangefärgade men även vita, gula, röda och lila förekommer. Till formen brukar moroten vara konformad, men den kan även vara cylinderformad eller runt. Det som gör att moroten har en orangefärg är ämnet karoten. Karoten kan leda till att man kan få en gulaktig färg på huden om man konsumerar mycket av rotfrukten. Moroten innehåller också relativt mycket betakaroten som är ett förstadium till A-vitamin.

Moroten är en tvåårig ört och den kan bli upptill en meter hög. Den blommar i perioden juli-augusti under sitt andra år och blommorna är vita. Efter att plantan haft sin frösättning dör den. Morötter som odlas för att ätas används redan första året, men egentligen är det en tvåårig växt.

Vad innehåller en morot?

Morötter innehåller mängder av nyttiga saker. Så här ser näringsvärdet ut för 100 gr morot.
0,6 g protein, 0,24 g fett, 2,5 gr fibrer, 8,69 g kolhydrater, 90gr vatten, 0,8 gr aska, 22 mcg folat, 0,43 mg järn, 22,1 mg kalcium, 0,3 mg zink, 8695 mcg betakaroten, 0,6 mcg vitamin E, 8 mcg vitamin K, 8 mg magnesium, 5 mg vitamin C.
100 gr morot är 36 kcal.

Läs mer om moroten i Livsmedelsverkets databas.

Hur kan man äta den?

Man kan äta äta morötter på ett antal sätt. Du kan äta dom hela, tärnade, rivna eller pressade till morotsjuice. Du kan koka dom, stuva dom, steka dom, ungsbaka dom. Det går att äta blasten men den används väldigt sällan.

Ger inte bättre syn

Morötter bättrar inte din syn. Det är en myt. Myten uppkom förmodligen för att brist på A-vitamin kan påverka din syn negativt och morötter innehåller relativt mycket keratin som i kroppen omvandlas till A-vitamin. A-vitamin är viktigt för ögonen, håret, naglarna och huden.

Förvaring

Man förvarar morötter på bästa sätt i ett kylskåp i en påse med lufthål. Får de ligga fritt blir de snabbt sladdriga och dåliga. Inte kul att äta dom då.

Morotens dag

Sedan 2003 har moroten sin egen dag den 4 april. Det är en internationell dag. Mer info på www.carrotday.com

Ta del av vårt nyhetsbrev

Få information om uppdateringar, recept, tips på produkter och annat smått och gått rakt ner i din mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This