När jag säger att djurskydd är något negativt så tolkar många mig fel. Låt oss titta närmare på vad djurskydd och djurrätt innebär.

Djurskydd

Djurskydd innebär att lagar och regler som minskar lidande och djurplågeri. Djurskydd finns i de länder där det finns lagar som reglerar förhållandet mellan djur och människor. Det kan vara regler på hur stora burarna måste vara. Hur länge ett djur får vistas inomhus innan det måste få gå ut. Det är visserligen positivt med att det finns lagar och regler som reglerar sånt, men det motverkar helt den övertygelse jag har att djur inte ska sitta i burarna över huvudtaget. Det spelar ingen roll hur stor buren får vara när djuret inte ska vara där. Djur hör inte hemma i burar. Vi har ingen rätt att fängsla, utnyttja och mörda djur bara för att vi kan. Vi behöver det inte.

Djurrätt

Djurrätt innebär att du vill avsluta allt mänskligt ”utnyttjande” av djur – Det inkluderar att inte föda upp och slakta boskap för att bli föda åt djur eller människor, att inte äta animaliska produkter, att inte stödja jakt, att inte använda djur i medicinsk eller veterinär forskning, att inte tillåta djur i underhållningen så som t ex på cirkus, rodeos, hästshower, utställningar etc. Kort sagt att vi inte har rätt att profitera, exploatera eller uttnyttja djur på något sätt.

Jag ser djurskydd som något som ursäktar människors dåliga moral och som lindrar deras samvete. Det är lättare att vara en del i det hela om man låter sig luras att djuren har det bra för dom fick några kvadratcentimeter till i buren, eller att de blir bedövade när de ska avrättas. Nej säger jag. Det har det inte bra för att det finns djurskyddsregler. Det har det lite bättre men inte bra. Med djurskydd behandlas fortfarande djur som produkter och inte som kännande individer med en egen vilja att leva.

Djurskydd ska inte ens behövas. Ingen av oss skulle t ex vilja byta plats med en gris, höna, ko eller något annat djur. Därför ska vi inte hålla dem fängslade heller. Det är etiskt och moraliskt fel att göra mot andra det du inte vill uppleva själv.

Djurskydd säger ingenting om hur bra djuret har det det gör däremot djurrätt. Djuren har kanske inte samma rätt till saker som vi människor har i vårt samhälle. Men de har fundamentala rättigheter till sitt eget liv. Det har rättighet att få leva, få drömma, få leka, få uppleva naturen, få ta hand om sin familj. Den rätten ska vi inte hindra dem att ha.

Ta del av vårt nyhetsbrev

Få information om uppdateringar, recept, tips på produkter och annat smått och gått rakt ner i din mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This