Dhal är en enkel och billig linsgryta med indiska rötter. Den smakar riktigt bra och är mättande. Dessutom är den riktigt enkel att tillaga och veganvänlig.

Ingredienser

3 msk rapsolja
1 gul lök

2 klyftor vitlök
2 morötter
4,5 dl röda linser
1 burk kokosmjölk
1 burk krossade tomater
4-7 dl vatten
1,5 tsk curry
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk koriander (alternativt färsk koriander)
0,5 tsk spiskummin
vitpeppar
salt
2 msk limejuice
1 grönsaksbuljontärning (jag föredrar Umami)

Tillagning

Häll i matoljan i en gryta och sätt på mellanvärme. Hacka löken och pressa vitlöken och alla kryddorna. Häll i alltsammans i grytan och fräs en stund. Under tiden tärna morötterna. När löken fräst färdig häller du i morötterna i grytan tillsammans med linserna. Rör om och fräs på en stund.

Häll i kokosmjölken, krossade tomaterna och 4 dl vatten (resten av vattnet använder du om du behöver spä ut under kokningen för att det inte ska bli torrt och bränna fast). Låt grytan puttra i 25-30 minuter på svag värme. Rör om lite då och då och var beredd på att fylla på med lite mer vatten.

Servering

Servera med ris (funkar jätte bra med jasminris), en limeklyfta och orientaliskt (libanesiskt) bröd. Traditionellt ska det vara naanbröd men det är ofta yoghurt i dessa bröd så orientaliskt bröd fungerar bra som ersättning. Några salladsblad kan vara gott att ha till också.

Ta del av vårt nyhetsbrev

Få information om uppdateringar, recept, tips på produkter och annat smått och gått rakt ner i din mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This