Vegomiddag i vackra bergslagen

  1. Vegomiddag

Här kommer en vegomiddag vi avnjöt för några dagar sedan i sommarstugan i Bergslagen, tillsammans med några icke-veganer som fick prova på riktig mat. Middagen bestod av paprikabiffar, bönbiffar med vitlök, vitlökschampinjoner med chili, en god linsgryta, råris och en sallad. Det blev en riktigt god och trevlig middag. Maten var mycket populär. Kvällen avslutades med en jordgubbspaj. Här kommer recepten så du kan bjuda på en egen vegomiddag.

Vegomiddag

Paprikabiffar

2 Grillade paprikor
1 burk Svarta bönor
Rosmarin
Chilipeppar
Örtsalt
Vitpeppar
1-3 dl Ströbröd
olja eller fett till stekning

Ner med paprikan och bönorna i en matberedare. Mixa tills du får en fin slät smet. Krydda. Häll i ströbröd. Börja med ca 1 dl. Mixa i matberedaren. Låt stå någon minut så att ströbrödet hinner svälla lite. Om smeten känns för lös fortfarande kör ner lite mer ströbröd. Konsistensen efter att ströbrödet hunnit sätta sig är ganska fast men inte för hårt. Det ska gå att forma biffar utan att dom kladdar för mycket. Stek sedan biffarna i lite olivolja eller liknande på mellanvärme.

Bönbiffar med vitlök

2 burkar kidneybönor
4 klyftor vitlök
Ströbröd
Salt
Vitpeppar

Ner med två burkar kidneybönor och de skalade vitlöksklyftorna i en matberedare. Salta och peppra. Kör samma procedur med ströbrödet som biffarna ovan. Dessa biffar steks också på samma sätt och ska ha samma konsistens.

Linsgryta

1 gul lök
2,5 dl vegofärs från Anamma
3 dl röda linser
1 brocolli
1 burk passerade tomater
1 burk kokosmjölk
1 stor morot
1 burk ananasringar
Svartpeppar
Salt
Chilipeppar
Paprika pulver
Basiika
Oregano

Skala och finhacka löken. Fräs i olivolja i en stor kastrull. När löken börjar får färg och mjuknar har du i vegofärsen. Låt allt fräsa på en stund. Sen har du i de passerade tomaterna, kokosmjölken, kryddorna, linserna och broccolin. Om du har för lite vätska så kan du fylla på med vatten. Koka på svag värme länge. Efter en stund delar du ananasringarna i små bitar och har ner i kastrullen. Servera med råris.

Sallad

1 morot
1 äpple
Machésallad
Frisésallad
Ruccola
Oliver

Skala moroten. Strimla den sedan med potatisskalaren så du får långa tunna strimlor.  Skala och hacka upp ett äpple i små bitar. Blanda ner allt i en bunke med oliver och salladsbladen.

Vitlökschampinjoner med chili

1 ask färska champinjoner
1 halvburk inlagda vitlöksklyftor i chilimarinad

Dela champinjonerna i stora delar. Grovhacka vitlöksklyftorna. Stek alltsammans på mellanvärme i 5-6 minuter.

Vegomiddag

Dela detta:

11
Shares
Posted in: